Απλές και χρήσιμες συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Το άρθρο παρατίθεται από τον κ. Αλέξανδρο Δαρδούφα*

Είδατε μια αγγελία εργασίας που σας ενδιαφέρει, στείλατε το βιογραφικό σας και λάβατε το πολυπόθητο τηλεφώνημα που σας καλεί σε συνέντευξη. Συγχαρητήρια!

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

Προετοιμαστείτε κατάλληλα:

  • Μελετήστε σωστά το job description. Σκεφτείτε πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείτε σχετικά με τις απαιτήσεις της θέσης.
  • Αναζητήστε το άτομο που θα πραγματοποιήσει την συνέντευξη. Δείτε το προφίλ του/της στο LinkedIn, αναζητήστε τυχόν δημοσιεύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είστε περισσότερο έτοιμοι για το άτομο που θα σας αξιολογήσει.
  • Αναλύστε την επιχείρηση που σας καλεί για συνέντευξη. Μελετήστε το όραμα, την αποστολή και την γενικότερη φήμη και εικόνα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πως το προφίλ σας (σπουδές, προϋπηρεσία, φιλοσοφία, κ.ά.) ταιριάζει στην εταιρεία.

Πριν τη συνέντευξη:

  • Ζητείστε επιβεβαίωση μέσω email των λεπτομερειών της συνέντευξης (ώρα, διεύθυνση, όνομα) για την αποφυγή παρεξηγήσεων και λαθών.
  • Βρείτε την διεύθυνση της επιχείρησης στον χάρτη. Υπολογίστε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε –ανάλογα με τον τρόπο πρόσβασης- προκειμένου να φτάσετε εκεί. Πραγματοποιήστε τους υπολογισμούς σας με βάση τις χειρότερες δυνατές συνθήκες ή λάβετε υπόψη παράγοντες που μπορούν να σας καθυστερήσουν
  • Να είστε στην ώρα σας: Ιδανικά προσπαθήστε να βρίσκεστε στο ραντεβού σας 10 λεπτά πριν. Δείχνει συνέπεια και επιπλέον θα σας επιτρέψει να εγκλιματιστείτε καλύτερα στον χώρο και να είστε πιο άνετοι στην διαδικασία. Αν για τον οποιαδήποτε λόγο καθυστερήσετε, ενημερώστε τηλεφωνικά ακόμα και αν η καθυστέρηση είναι 5 λεπτά.
  • Να έχετε μαζί σας πάντα ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας, είναι πιθανό να χρειαστεί.
  • Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι σε πλήρη αρμονία με το προφίλ σας στο LinkedIn, καθώς και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εργασιακό & ακαδημαϊκό προφίλ σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανακολουθίες που ενδεχομένως σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Για παράδειγμα, μην αναφέρετε διαφορετικές ημερομηνίες για κάποια προϋπηρεσία στο LinkedIn και άλλες στο βιογραφικό σας.

Κατά την διάρκεια και μετά την συνέντευξη:

  • Ζητήστε πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν στο άνοιγμα της θέσης (ανάλογα την επιχείρηση). Ρωτήστε αν είναι στα πλαίσια ανάπτυξης της επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ενδιαφέρον για τα μελλοντικά σχέδια και την εξέλιξη της εταιρείας
  • Ζητήστε πληροφορίες για τα επόμενα στάδια, για παράδειγμα ως πότε θα καλυφθεί η θέση, πότε θα υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της αίτησής σας, κ.ά.
  • Σε περίπτωση που δεν λάβετε ανατροφοδότηση, είναι σκόπιμο να κάνετε εσείς ένα ευγενικό follow up για το αν θα προχωρήσει η επιχείρηση σε συνεργασία μαζί σας, ή σε δεύτερη συνέντευξη. Μια τέτοια κίνηση, δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Αλέξανδρος Δαρδούφας

* Ο Αλέξανδρος Δαρδούφας είναι πτυχιούχος του ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων Αθήνας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση Ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιο του Surrey, και κάτοχος 2ου μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, έχει υπάρξει και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων έχοντας εργαστεί σε ομίλους όπως η Accor και η Booking.com σε πλειάδα διαφορετικών θέσεων, αλλά και σε ξενοδοχεία της Αθήνας καθώς και σε εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων όπου συμμετείχε ή είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.

Παράλληλα έχει διατελέσει εκπαιδευτής νεοπροσληφθέντων και έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σαν mentor / coach στο Job Pairs. Επιπλέον, έχει διδάξει στο Metropolitan College και στο Alpine Swiss Management School ενότητες όπως: Human Resources Management, Hospitality Operations, Front Office and Housekeeping Operations και Contemporary Issues in Tourism.

Τέλος, είναι συνεργάτης του INSETE σε project ψηφιακής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Συμβουλές καριέρας/εκπαίδευση

Αφήστε μια απάντηση